Algemene onderhoudsadviezen voor uw keuken.

De hoogwaardige oppervlakken van een keuken zijn in principe gemakkelijk schoon te maken. Voor waardebehoud en jarenlange levensduur van uw nieuwe keuken moet u deze regelmatig, maar nog belangrijker, op de juiste manier onderhouden. Neem daarom de volgende onderhoudsadviezen in acht:
Gebruik uitsluitend milde, in water oplosbare, huishoudelijke reinigingsproducten, die volgens de productinformatie uitdrukkelijk geschikt zijn voor het reinigen van keukens.
Gebruik over het algemeen geen oplossingsmiddel- en alcoholhoudende substanties.
Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen!
Gebruik geen bijtende, chemische middelen of schurende schoonmaakmiddelen ongeacht of u nu een keuken met hoogglanzende fronten of met supermatte fronten hebt gekocht. Ook schuurpoeder, staalwol of krabbers vernielen het oppervlak zodanig dat herstel niet meer mogelijk is.
Gebruik een zachte, niet pluizende doek, een zeem of een zachte spons.

Gebruik geen microvezeldoekjes of vlekverwijderaars. Deze bevatten vaak fijne slijpdeeltjes die krassen op het oppervlak kunnen achterlaten.
Verwijder verontreinigingen altijd zo snel mogelijk. Pas ontstane vlekken verwijdert u bij voorkeur direct: de vlekken worden dan makkelijker en meestal volledig verwijderd. Gebruik nooit een stoomreiniger of stromend water uit een slang!
Wrijf alle oppervlakken na reiniging altijd goed droog. Vermijd te vochtige oppervlakken door gebruik van te vochtige doeken of dampvorming die ontstaat tijdens of na het koken. Houd alle vlakken altijd droog! Stilstaand water en andere vloeistoffen kunnen blijvende schade veroorzaken!
Aparte onderhoudsadviezen zijn van toepassing afhankelijk van het gebruikte materiaal.
Neem daarom ook de specifieke onderhoudsadviezen voor uw keuken in acht. Houd er bij fronten met geïntegreerde, aangefreesde grepen bij het openen en sluiten van de deuren, kleppen en laden rekening mee, dat vingernagels, ringen en dergelijke sporen op het gevoelige oppervlak kunnen achterlaten.
In de hoogwaardige lak in het greepbereik zullen echter altijd kleine krasjes ontstaan. De keuze voor dit front is een kwestie van smaak en dus constructie-afhankelijk en kan geen aanleiding tot klachten vormen. Bescherm de greeplijst tegen vochtplasjes en stromende vloeistoffen.
Naar beneden lopende vloeistoffen, condenserende vochtigheid of achterblijvende vloeistoffen van het schoonmaken kunnen zich ophopen in de ingefreesde grepen . Dit vocht dient direct te worden verwijderd. Anders kan dit tot opzwellingen leiden. Dergelijke gebruiksschade kan niet als reden tot klagen worden geaccepteerd.

Onderhoudsadviezen voor kunststoffronten:

U kunt kunststoffronten schoonmaken met normale, gangbare, milde reinigingsmiddelen.
Gebruik geen schuurmiddelen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad brengt u het middel verdund met een beetje water op. Gebruik daarvoor een zachte doek. Verwijder daarna de resten schoonmaakmiddel met schoon water en wrijf de deuren droog. Hardnekkige vlekken zoals lak-, lijmresten of vetspatten kunt u probleemloos verwijderen met in de winkel verkrijgbare reinigingsmiddelen voor kunststof oppervlakken. Probeer het middel eerst uit op een niet zichtbaar deel.
Schoonmaakazijn, nitro- of kunstharsoplossingen en middelen op nitrobasis zijn niet geschikt voor het reinigen van oppervlakken.
Gebruik nooit een stoomreiniger!

Onderhoudsadviezen voor hoogglanzende fronten :

Fronten met een hoogglanzend oppervlak worden gekenmerkt door een excellente glans, die met behulp van een hoogglanzend laklaminaat van polymeer geproduceerd wordt. Deze fronten zijn afgedekt met een beschermfolie zodat ze niet beschadigen bij de verwerking of tijdens het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Hoogglanzende fronten zijn goed te reinigen, omdat het oppervlak absoluut vrij van poriën is. Aangehecht vuil kan zonder veel krachtsinspanning en zonder gebruik van chemische middelen goed worden verwijderd.
Gebruik in geen geval een glasreiniger.
Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen. Let er wel op dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen, e.d.) zeer goed schoon moeten zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zandkorrels of stofdeeltjes, kunnen tot krassen op het oppervlak leiden. De fabrikant kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor dergelijke sporen van gebruik. De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de hoogglanzende vlakken. Na de montage wordt aanbevolen de kasten met een apart poetsmiddel van binnen te reinigen. Bij het bevestigen van de kastpanelen met schroeven kan metaalslijpsel ontstaan dat krassen op de fronten kan veroorzaken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle hoogglanzende oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond van klachten.


Onderhoudstips voor ultramatte fronten en fronten met polymeercoating

Fronten met een ultramat oppervlak onderscheiden zich door hun zachtheid in haptiek en uitstraling. Ze hebben een zeer compacte functielaag. Dankzij hun innovatieve anti-fingerprintcoating zijn ze robuust en zeer gemakkelijk te onderhouden. De fronten zijn voorzien van een beschermfolie zodat ze niet beschadigd raken tijdens de verwerking of het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Ultramatte fronten zijn zeer gemakkelijk schoon te maken, omdat, in tegenstelling tot andere oppervlakken, vuil zonder veel kracht en zonder chemische middelen kan worden verwijderd. Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen! Let erop dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen, e.d.) zacht en zeer schoon moeten zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zandkorrels of stofdeeltjes, kunnen tot krassen op het oppervlak leiden. De fabrikant kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor dergelijke sporen van gebruik. De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de hoogglanzende vlakken. Na de montage wordt aanbevolen de kasten met een apart poetsmiddel van binnen te reinigen. Bij het bevestigen van de kastpanelen met schroeven kan metaalslijpsel ontstaan dat krassen op de fronten kan veroorzaken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle hoogglanzende oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond van klachten.

Onderhoudsadviezen voor Lakfronten

Gelakte fronten worden gekenmerkt door excellente oppervlakte-eigenschappen. Als deklak wordt een polyurethaanlak gebruikt, die de optische en haptische indruk tot stand brengt en het lakoppervlak robuust maakt. Deze fronten zijn afgedekt met een beschermfolie zodat ze niet beschadigen bij de verwerking of tijdens het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Na verwijdering van de beschermende folie kan gedurende een beperkte periode eventueel de bekende ‘verflucht’ worden waargenomen. Deze verdwijnt vanzelf weer. In uitgeharde toestand is het oppervlak zeer resistent tegen invloeden van buitenaf. De uiteindelijke uitharding kan na verwijderen van de beschermfolie afhankelijk van de klimatologische omstandigheden enige dagen in beslag nemen. Desondanks dienen de lakoppervlakken bij later gebruik voorzichtig worden behandeld. Gelakte fronten zijn zeer goed te reinigen, doordat het een afgesloten oppervlak betreft en vuil zonder grote krachtsinspanning en zonder gebruik van chemische middelen verwijderd kan worden, in tegenstelling tot andere oppervlakken.
Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen! Let er wel op dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen, e.d.) zeer goed schoon moeten zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zandkorrels of stofdeeltjes, kunnen tot krassen op het oppervlak leiden! Voor dergelijke sporen van gebruik stelt de fabrikant zich niet verantwoordelijk. De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de vlakken.
Na de montage wordt aanbevolen de kasten met een apart poetsmiddel van binnen te reinigen. Bij het bevestigen van de kastpanelen met schroeven kan metaalslijpsel ontstaan dat krassen op de fronten kan veroorzaken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond voor klachten.

Schoonmaaktips voor de verzorging van houten fronten

Houten fronten worden gekenmerkt door zorgvuldig geselecteerde fineerlagen en hout-kwaliteiten, voorzien van een beschermende en egaliserende laklaag. De natuurlijke verschillen in kleur en structuur van het hout kunnen en mogen niet volledig worden gecompenseerd. Juist in eigenschappen zoals het verloop van het fineer, de houtnerven en de kleurnuances komt de individualiteit van de natuur tot uitdrukking. Bovendien kunnen er schijnbaar kleurverschillen ontstaan door verschillende verlichtingen. Ook verschillende invalshoeken van licht en zonnestralen kunnen in de loop van de tijd daadwerkelijke kleurveranderingen veroorzaken.
Op grond daarvan kunnen verschillen ten opzichte van modellen of showroom-keukens niet worden uitgesloten. Bij nabestellingen is gelijkheid in kleur en structuur slechts bij benadering mogelijk.
Houten fronten zijn afgestemd op een omgeving van 15 à 25 graden Celsius en 45 tot 55 % relatieve luchtvochtigheid. Hout werkt! Een duidelijk drogere omgeving kan tot droogtescheuren leiden. Een duidelijk vochtigere omgeving kan opzwellen veroorzaken. De laklaag van de houten fronten kan met gewone in de handel verkrijgbare, milde reinigingsmiddelen worden gereinigd. Vanwege de open porieën van het front mogen vlekken nooit indrogen. Resten van vlekken kunnen met een warme oplossing van groene zeep verwijderd worden met een zachte, niet pluizende katoenen doek of zeemleer. Aansluitend met schoon, lauwwarm water afvegen en daarna droogvegen! Bij bijzonder hardnekkige vlekken kan Bref-Power-vetoplosser van Henkel worden gebruikt. Gebruik geen microvezeldoekjes of vlekverwijderaars. Deze bevatten vaak fijne, schurende deeltjes die krassen op het oppervlak kunnen achterlaten.

Onderhoudsadviezen voor werkbladen algemeen

In principe dienen werkbladen niet als snijvlakken te worden gebruikt, omdat messneden in elk materiaal, dus ook in de harde coating, kerven kunnen achterlaten. Snijplanken van hout, kunststof, graniet e.d. kunnen hier van dienst zijn. Serviesgoed van porselein of aardewerk heeft aan de onderkant een ongeglazuurde rand. Wanneer u serviesgoed heen en weer schuift over het werkblad, kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan. Bij diepmatte decors kunnen tijdens het dagelijkse gebruik glanzende plekken ontstaan door het schuiven van voorwerpen. Hete schalen, pannen of andere hete voorwerpen niet op het werkblad plaatsen. Gebruik daarvoor altijd een onderzetter! De werkbladen kunnen met de gebruikelijke huishoudreinigingsmiddelen worden onderhouden; gebruik geen schuurmiddelen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad brengt u het middel verdund met een beetje water op. Gebruik daarvoor een zachte doek. Agressieve reinigingsmiddelen, zoals ontkalkingsmiddelen en reinigers voor koffiemachines, kunnen het werkblad aanzienlijk beschadigen. Ze mogen niet op het werkblad terechtkomen. Als dit toch gebeurt, moeten deze middelen onmiddellijk met een vochtige doek worden verwijderd. In principe geldt: stilstaande vloeistoffen op werkbladen, vooral op lijmvoegen, moeten direct worden verwijderd.


Scharnieren en laderails Scharnieren 

Geleiderails van ladebakken en uittrekelementen zijn onderhoudsvrij. Bestekbakken Bestekbakken kunt u uitnemen als u deze wilt schoonmaken. U kunt deze het best met een mild schoonmaakmiddel reinigen.
Onderhoudsadviezen voor kookplaten en spoelbakken Kookplaten en spoelbakken van edelstaal, geëmailleerd of van kunststof dient u met een vochtige doek met wat afwasmiddel te reinigen. Hardnekkige watervlekken kunt u met een gangbaar reinigingsmiddel of gewone schoonmaakazijn verwijderen. Let in ieder geval op de aparte adviezen van de fabrikant van apparatuur en spoel-bakken.
Onderhoudsadviezen voor glaskeramische kookvelden Verontreinigingen die niet zijn vast gebrand verwijdert u met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel.
Hardnekkige verontreinigingen, kalk- en watervlekken, maar ook metaal-glanzende slijpsporen van pannen verwijdert u met een door de fabrikant aanbevolen speciaal reinigingsproduct, bijv. Cerafix, Stahlfix, enz. Aangebrande resten verwijdert u het beste wanneer deze nog heet zijn met een glaskrabber, dat speciaal geschikt is voor glaskeramiek. Pas op dat geen suiker of voedingsmiddelen met suiker (bijv. marmelade) aanbranden op de kookzones! Verwijder deze resten onmiddellijk met een vochtige doek! Neem in ieder geval de aparte adviezen van de fabrikant van de apparatuur in acht. Onderhoudsadviezen voor elektronische apparatuur algemeen Volg voor onderhoud en bediening van de elektrische apparatuur altijd de adviezen op van de fabrikant van deze apparatuur.

Adviezen omtrent damp en hitte.

 Zorg voor een goede ontluchting wanneer u aan het koken bent, zodat ontstane damp niet kan condenseren op de meubelelementen. Gebruik altijd de afzuigkap op het juiste vermogensniveau! Sommige afzuigkappen en ingebouwde ventilatoren zijn uitgerust met een naloop. Deze blijven ook na de daadwerkelijke uitschakeling nog een beperkte tijd werken om de systemen „schoon te blazen“ van vooral water of damp. Schakel de naloop nooit tijdelijk of geheel uit. Het interne drogen is belangrijk. Vermijd overlopend water. Open de vaatwasser pas ca. 20 minuten na afloop van het programma, zodat de damp in het apparaat kan condenseren. Zet koffiezetapparaat, waterkoker of broodrooster niet aan wanneer deze onder wandkastjes staan. De vrijkomende damp, maar ook de temperatuur kunnen op den duur de meubelelementen beschadigen. Plaats geen hete pannen of andere hete voorwerpen zonder beschermende onderlaag op het werkblad of andere meubeldelen. Controleer zo nu en dan de oppervlaktetemperatuur aan de zijkant van de ovendeur. Zolang u de rand nog met uw vingertoppen kunt aanraken, is de warmteafgifte in orde. Wanneer dit niet kan, moet de dichtheid van de deur door de klantenservice van de fabrikant van dit apparaat worden gecontroleerd. Deuren van oven en vaatwasser mogen voor het ontluchten niet schuin open staan; de uitstromende warmte en vochtigheid kan leiden tot hitteschade en uitzetting van aangrenzende meubeldelen. Let vooral op de onderhoudsinstructies van de fabrikant van elektrische apparatuur en inbouwelementen!

Algemene tips en veiligheidsadviezen

 Wanneer u in de keuken werkt, hebt u te maken met water, hoge temperaturen, waterdamp, vochtigheid en nattigheid. Bovendien veroorzaken veel levensmiddelen vlekken. Het materiaal van moderne meubeldelen zijn weliswaar bestand tegen de meeste belastingen, maar toch zijn er grenzen die te maken hebben met de eigenschappen van het materiaal. Daarom hebben wij enkele, maar zeer belangrijke tips voor u zodat u nog lang plezier kunt hebben van uw nieuwe keuken: De keuken moet in een ruimte staan met goede klimaatbeheersing. Dit geldt voor de temperatuur, maar ook voor de luchtvochtigheid. De meubelen zijn geschikt voor een omgeving van 15 à 25 graden Celsius en 45 tot 55 % relatieve luchtvochtigheid. Een duidelijk drogere omgeving kan tot droogtescheuren en kromtekken leiden. Een vochtigere omgeving kan opzwellen, kromtekken en schimmel veroorzaken. Controleer regelmatig of het condenswater in uw koelkast goed wegloopt, zodat geen ijsafzetting of overstromen van condenswater kan plaatsvinden. Elektrische apparaten en sanitaire voorzieningen mogen alleen door erkende installateurs worden geplaatst. Laat eventueel deze voorzieningen en apparatuur regelmatig door een vakman inspecteren.

 Keukens mogen alleen deskundig worden gebruikt. Bij onvakkundig gebruik bestaat het gevaar van verwondingen of materiële beschadigingen. Niet op de werkbladen, onderkasten of sideboards gaan zitten of staan. Laat kinderen nooit alleen in de Keuken wanneer het gevaar bestaat dat ze de elektrische apparaten kunnen inschakelen. Niemand mag in kastjes kruipen – vooral geen kinderen – omdat de deuren automatisch kunnen sluiten. Eventueel kunnen deze van binnen niet, of moeilijk, worden geopend. Ga niet aan de wandkasten hangen! Bij ondeskundige belasting kunnen de kastjes naar beneden vallen. Voorzichtig, verwondingsgevaar! Verwijder nooit de meegeleverde en gemonteerde veiligheidsmaatregelen van de fabrikant, zoals kantelbeveiligingen, afstandhouders en dergelijke. Attentie, levensbedreigend. Wandkasten worden gewoonlijk op een bevestigingsrail opgehangen. Leun niet tegen apart geplaatste wandkasten. Deze kunnen wegglijden! Demonteer het hang- en sluitwerk niet!

Pas op, verwondingsgevaar!
Onderbreek de stroomtoevoer wanneer u lampen verwisselt of elektrische apparatuur gaat reinigen. Pas op, verwondingsgevaar!

Please publish modules in offcanvas position.