Massief houten werkbladen:

Materiaal

De natuurlijke warme gloed en het karakteristieke uiterlijk van de massief houten bladen geven een keuken een zekere voornaamheid en verhogen het karakter en de ambiance van het interieur.

Doordat de bladen zijn opgebouwd uit massieve stroken, die in de lengte d.m.v. een zeer sterke vingerlasverbining zijn samengevoegd (exclusief kersen), ontstaat een bijzonder smaakvol totaalbeeld.

De vingerlasverbindingen worden eerst goed samengeperst, waarna de bladen hoogfrequent verlijmd worden met een milieuvriendelijke lijm op waterbasis. Een en ander heeft tot gevolg dat de bladen bijzonder sterk zijn.

Bovendien onderscheiden zij zich door de natuurlijke gloed van het hout.

Onderhoudsadvies

De massief houten bladen zijn in de fabriek reeds met zorg behandeld en in de olie gezet. Dit is echter niet voldoende voor het hout. Met name in het begin is een matige oliebehandeling regelmatig noodzakelijk. Na enkele maanden, als de olie in alle porien is doorgedrongen en het hout verzadigd is geraakt, dan kan volstaan worden met een olie-behandeling per maand.

Het houten blad behoeft dan verder weinig onderhoud. Dagelijks afnemen met een licht vochtige doek en vermijden dat vocht te lang op het blad blijft liggen.

Gebruik nooit staalwol.

Zet nooit een warme pan direct op een houten blad, aangezien er dan onherstelbare beschadigingen kunnen ontstaan

Terrazzo

Materiaal

Een werkblad van Terra bestaat uit gebroken granietsoorten. Deze korrels zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties en kleuren worden en worden gebonden met een bindmiddel. Naast de hierbij gebruikte hoeveelheid water, voegen ze ook nog een ander vul- en toeslagstoffen  toe als: grof zand, marmermeel, kleurstoffen met beton en verbeteringsmiddelen. Daarna wordt de nog niet verharde laag langdurig met een trilstamper verdicht. De korrels natuursteen klinken dan tijdens het stampen (verdichten) omhuld door een bindmiddel aan elkaar. Hierdoor ontstaat een homogeen en vast mengsel. Vervolgens wordt er na verharding door een proces van schuren, slijpen en polijsten een glanzend oppervlak bereikt.

Morsen?

Vermijd zoveel mogelijk het morsen van azijn, citroen en zure of mousserende dranken. Bij langdurig kontakt hiermee kunnen doffe plekken ontstaan. Werkbladen hebben dan toch nog vaak te lijden, want terazzo is immers een natuurprodukt.

Wordt er toch gemorst, dan onmiddellijk opnemen om problemen te voorkomen. Mochten er dan toch plekken ontstaan op het blad, dan eerst het blad schoonmaken en laten drogen. Gemorst materiaal altijd direct opnemen!!! Daarna de “Ambras T” aanbrengen op het blad en inwrijven met rechte banen met een zachte doek. Na 1 uur droogtijd is de zelfglans perfect, oppoetsen is niet nodig.

Het normale onderhoud, bijvoorbeeld na de afwas, kan met een vochtige doek en groene zeepsop gedaan worden. Het is gemakkelijk, snel en veilig voor het blad.

Onderhoudsadvies

Reinigen met water en zuurvrije groen zeep. Het blad laten drogen en alleen eenmaal per 2 maanden een dunne laag ‘Ambras T’ opbrengen (wordt meegeleverd bij het werkblad).

Algemeen

Zet nooit een hete pan rechtstreeks op het werkblad, Ook een werkblad kan zich te barsten schrikken. Neem eerst een onderzetter en gebruik een snijplank bij het snijden en laat vuil niet op het blad liggen

Multiplex werkbladen

Materiaal

HPL staat voor High Pressure Laminaat, beter bekend als laminaat of kunststof plaat. De plaat bestaat uit een aantal lagen:

 • een bovenlaag, nl. melamine
 • dekorlaag
 • meerdere lagen natronkraftpapier

Onder hoge druk en hoge temperatuur wordt dit pakket samengeperst tot een harde bekledingsplaat, die gelijmd wordt op een multiplexplaat.

Eigenschappen

Met betrekking tot de hittebestendigheid kan men stellen dat bij een temperatuur boven de 180°C het gevaar bestaat, dat de lijm tussen de HPL en de multiplex loslaat. Zet daarom NOOIT een warme pan rechtstreeks op het keukenblad.

HPL is redelijk kras- en slijtvast. Echter, snijden en hakken direct op het keukenblad kunnen onherstelbare beschadigingen veroorzaken.

Onderhoudsadvies

HPL oppervlakken zijn gesloten en hebben geen bijzonder onderhoud nodig. Regelmatig reinigen met een zacht schoonmaakmiddel is voldoende. Met een vochtige doek en een afwasmiddel kan men vrijwel alle verontreinigingen moeiteloos verwijderen. Gebruik nooit schuurmiddelen. Verfresten, viltstift etc. kunnen verwijderd worden met o.a. acceton en spiritus. 

SileStone® werkbladen Composiet

Onderhoud

 • Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream geadviseerd. U maakt een sopje van CIF Cream en water. Gebruik een schone, vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water.
 • Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlek weg en spoel na met warm water. Eventueel kunt u een kunststof spatel gebruiken om vastzittende etensresten te verwijderen.

 

Advies

 • Aangezien SileStone® niet poreus is, kunnen vlekken niet in uw werkblad trekken. Het gebruik van impregneermiddelen/wax is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
 • Zet nooit hete pannen direct van het vuur op uw werkblad. Gebruik altijd een onderzetter.
 • Snijden op een SileStone® werkblad maakt uw messen bot. Gebruik daarom altijd een snijplank.
 • Ga nooit op uw werkblad zitten of staan.
 • Contact met chemicaliën wordt sterk afgeraden. Agressieve middelen zoals gootsteenontstoppers en ovenreinigers kunnen onherstelbare schade aanrichten.

Gezoet SileStone®

 • Op werkbladen met een gezoete afwerking (mat oppervlakte) zijn vetvlekken en vingerafdrukken eerder zichtbaar. Echter door het gesloten oppervlakte trekken deze vlekken niet in het werkblad.
Zodoende zijn ze toch eenvoudig te verwijderen. Een gezoet SileStone werkblad laat zich op dezelfde wijze onderhouden als werkbladen met een gepolijst (glanzend) oppervlakte.

Dekton

Materiaal

Hoge UV Bestendigheid  

Dekton is zeer goed bestand tegen ultraviolet (UV) licht en verschiet na verloop van tijd niet van kleur waardoor het perfect is voor toepassingen zowel binnen als buiten.


Hoge krasbestendigheid

Dekton is het meest krasvaste oppervlak op de markt en hoewel de snijbeweging van een mes.
Dekton niet beschadigt, wordt het gebruik van snijplanken wel aangeraden om uw keukengerei te beschermen.

Vlekbestendig

Hoewel andere oppervlakken bestand zijn tegen vlekken, is Dekton echter geheel vlekvast. Zelfs de hardnekkigste vlekken zoals wijn-, koffie-, stift- en roestvlekken kunnen gemakkelijk van het oppervlak worden verwijderd. Aangezien Dekton een extreem lage poreusheid heeft en geen hars bevat, is het bestand tegen chemische stoffen. Druppels of spatten van alledaagse huishoudelijke chemische stoffen zoals bleekmiddel, afvoerreinigers of ovenontvetters brengen geen schade toe aan Dekton.

Hoge Vuur en hittebestendigheid

Dekton is bestand tegen hoge temperaturen zonder brand- of schroeiplekken of barsten te veroorzaken. Warme pannen en apparaten zoals aardewerken potten kunnen direct op het oppervlak worden gezet zonder dat dit wordt beschadigd.


Slijtvast

Dekton is zelfs beter bestand tegen slijtage dan graniet waardoor het een ideaal oppervlak is voor commerciële toepassingen en voor vloeren die veel betreden worden. Terwijl andere oppervlakken na verloop van tijd slijtage vertonen, blijft de afwerking van Dekton de gehele levensduur van het product intact en is er nooit een nieuwe bedekking of afwerking nodig.

Bestand tegen vorst en dooi
Het lage thermische uitzettingscoëfficiënt van Dekton maakt het materiaal bestand tegen temperatuurwisselingen, tegen zowel extreme hitte als extreme kou. Dankzij zijn natuurlijke weerstand tegen vorst en dooi is dit oppervlak perfect om zelfs in de koudste omgevingen te gebruiken.

 

Keramiek

Materiaal

Samenstelling toplaag 3 of 5 mm toplaag daaronder een glasvezelplaat en aluminium      
    kokers verlijmd voor extra stevigheid. 

 •        Eigenschappen
        
  Voordelen
        -  hittebestendig tot 250°C
        -  zeer krasbestendig
        -  vlekbestendig
        -  niet poreus en watervast
        -  hygiënisch
        -  onderhoudsarm
        -  milieuvriendelijk
 •          Aandachtspunten
       -  blad verticaal dragen i.v.m. breukgevoeligheid
 •          Onderhoud
       -  dagelijks afnemen met een vochtige doek

Algemeen advies.

Zet nooit iets heet op een werkblad, een werkblad kan zich letterlijk te barsten schrikken, schroeien, verkleuren etc.

Please publish modules in offcanvas position.